Září je měsíc gastro festivalů. Spojuje je hodně návštěvníků a málo místa a klidu si vše pořádně vychutnat. Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního či méně častého a přitom posedět v příjemném a klidném prostředí, zajděte v druhé polovině září do některého (nebo do všech) z podniků gastroaliance Together. A můžete si předem hodit kostkou, zda nejdříve ochutnáte bramborové lokše, mušle, napařované kynuté buny nebo grilovaná kolena s plněnými knedlíky.
Vypadá to, jako by se restaurace Brambory na Pankráci, Sia, Vinohradský Parlament, Bruxx a bistro Sisters domluvily, že v druhé polovině září pro své zákazníky připraví speciální tematické menu. Cílí tak na ty, kteří si rádi vyrazí na jídlo, jež je překvapí něčím zajímavým.
Foto: Together
Lokše v Bramborách
Brambory na Pankráci v týdnu od 19. do 26. září své menu obohatí o tři pokrmy, v nichž hlavní roli budu hrát bramborové lokše maštěné sádlem. A to ve slané i sladké variantě. Bramborové placky neboli lokše pekly naše babičky a ty dobře věděly, že se hodí jak k pečenému masu, tak i k povidlům. A ví to také v Bramborách, a proto v nabídce najdete bramborové lokše s pečeným kachním masem, bramborové lokše s pečeným hovězím hrudím i bramborové lokše se švestkovými povidly, rumem a makovou zmrzlinou. Navíc od 19. do 21. září budou mít v Bramborách otevřené okénko, kde si můžete objednat jednotlivé chody s sebou.
Foto: Together
Napařované kynuté buny v Sia
Napařované pšeničné houstičky, kterým se říká také bao buns, jsou hitem asijské kuchyně. Společně s pečeným masem, křupavou zeleninou a dalšími typickými ingrediencemi tvoří dokonalou souhru asijských chutí. V asijské restauraci Sia v týdnu od 20. do 27. září chystají své variace plněných houstiček buny, z nichž dvě ve variantě spicy. Abyste si odnesli kompletní chuťový zážitek, doporučujeme degustaci všech chodů. Čím začnete? Napařovaným kynutým bunem s trhaným hovězím, nebo napařovaným spicy bunem s vepřovým bokem napařovaným v citrónové trávě, či napařovaným spicy bunem s tygří krevetou v tempuře, nebo vegetariánským napařovaným kynutým bunem s marinovaným tofu se sečuánskou chilli pastou?
Foto: Together
Kolena a knedlíky ve Vinohradském Parlamentu
Milujete pečená kolena? Jistotu, že před vás postaví opravdovou kolenovou lahůdku, máte v restauraci Vinohradský Parlament, který se na českou tradiční kuchyni specializuje. Nečekejte však běžnou klasiku, zde se totiž tradice snoubí s moderním pojetím. Věříme, že ať už si v týdnu od 20. do 26. září vyberete kteroukoli variantu, dlouho na ni nezapomenete. Těšit se můžete na plněný bramborový knedlík s trhaným uzeným kolenem, čerstvým špenátem a opraženými lískovými ořechy, plněný máslový knedlík s grilovaným vepřovým kolenem potíraným švestkovou BBQ omáčkou, pomalu pečené selečí kolínko s plněnými knedlíky kapustou nebo plněné odpalované knedlíky s konfitem z jeleního kolena.
Foto: Together
Mušle v Bruxxu
Chcete si ještě zavzpomínat na léto a přímořskou gastronomii? Ta je tradičně plná ryb, ale i mořských plodů, mezi něž patří i mušle. V belgické restauraci Bruxx nadcházející konec léta v týdnu od 21. do 27. září ještě na chvíli oddálí a poskládat si můžete z mušlí celé menu, od předkrmu přes polévky po hlavní jídla. Abyste se chuťově navnadili, zkuste začít cassouletem ze slávek, což je krémové ragú ze slávek, lesních hub a jarní cibulky. Pokračovat můžete polévkou clam chowder, krémovou polévkou z mušlí, kořenové zeleniny, orestované slaniny a kostiček brambor. Hlavním chodům vévodí slávky z vlastní mušlové stanice, a to v podobách jako slávky po katalánsku vařené s cibulí, česnekem a tomaty nebo slávky florentine se špenátem, pernodem a šalotkou a jemnou omáčkou s parmazánem.
Foto: Together
Chlebíček měsíce v Sisters
V bistru Sisters je zvykem, že každý měsíc nabízí speciální chlebíček měsíce. A protože se v září konají v krajích dožínky, nevyhnou se ani Praze. Zpestřete si vycházku dožínkovým chlebíčkem s pomazánkou z pivního sýra, domácí uzené šunky a vídeňské smažené cibule.
Ať už zavítáte v září na jakoukoli gastro akci, buďte together.