Přečtěte si rozhovor s kuchaři Rikkym a Ferrim, kteří vaří v pražské restauraci Sia. Co nám indonéští kuchaři prozradili?
Jak dlouho žijete v Čechách?
Ferri: Teď to bude pět měsíců, co jsme tady.
Pocházíte i ze stejné části Indonésie?
Rikky: Ne ne, já jsem původem z Jakarty, ale vyrůstal jsem na Bali. Miluju Bali!
Ferri: Já jsem ze západní části Indonésie, na Bali to mám 19 hodin autem, bohužel.
Je něco, po čem se vám stýská?
Ferri: Mně opravdu chybí místní jídlo!
Rikky: Mně chybí moji přátelé a přítelkyně. Taky mi chybí oceán, pláž a západ slunce. To mi chybí hodně!
Ferri: Absolutně souhlasím!
Má Česká republika něco společného s Indonésií?
Rikky: Tak to nevím, všechno mi přijde jiné.
Ferri: To je pravda. Jedním z největších rozdílů je počasí. Když jsem přijel v létě, tak to nebylo tak hrozné, ale teď se to zhoršuje!
Rikky: Jo, to počasí je fakt strašné!
Čím je specifická indonéská kuchyně?
Rikky: Všechno je velmi pálivé a hlavně lokální.
Ferri: Základ je rýže, tu používáme téměř vždy. Dále máme rádi zeleninu.
Jak jste se dostali do restaurace Sia?
Ferri: My máme přítele, který se zeptal Rikkiho, jestli by nechtěl zkusit práci v Čechách v asijské restauraci. Mě se zeptal, jestli nechci letět s ním, a já kývl. Tak jsme tady!
Pamatujete si na svůj první den?
Rikky: Já si svůj první den v Čechách pamatuji velmi dobře!
Jak to?
Rikky: Protože jak jsem vylezl z letadla, zastavili mě tři policisté a okamžitě si mě vzali stranou, asi jsem se svým tetováním a zevnějškem vypadal příliš podezřele. Prohledali mě, nic však nenašli, tak jsme se mohli jít ubytovat do bytu, ale tenkrát jsem se docela dost bál.
Co je vaší náplní v Sia?
Ferri: Oba děláme knedlíčky Dim Sum.
Rikky: Já jsem dělal v Jakartě v čínské restauraci, tak jsem menší zkušenosti měl.
Ferri: Já se vše naučil až tady.
Vždycky vás to táhlo do kuchyně?
Ferri: Mě vždy. Miluju být v kuchyni.
Rikky: Mám to stejně, vždy jsem chtěl být kuchař.
Kdo vás k tomu přivedl? Kdo byl váš první učitel?
Ferri: Já jsem se učil vařit doma se svojí mamkou.
Rikky: Já jsem se dost naučil od svého bratra, který pracoval v hotelu, od něj jsem se toho naučil nejvíc.
Je těžké tady najít kvalitní asijské suroviny?
Ferri: Ano, velmi, a když už je najdu, tak jsou dost drahé.
Uvaříte si tady stejné jídlo jako v Indonésii?
Rikky: Málo kdy, je těžké sehnat všechny správné ingredience, aby to bylo stoprocentní. I proto jsem rád, že můžu pracovat v Sie.
Co děláte, když zrovna nevaříte?
Ferri: Modlíme se, hrajeme na kytaru, občas si dáme dobrou whiskey.
Čeho byste rádi v budoucnu dosáhli?
Ferri: Můj sen je tu vydělat peníze, vrátit se do Indonésie a založit si vlastní restauraci, možná kavárnu.
Rikky: To bys možná potřeboval společníka, ne? Rád se k tobě přidám!