Taky jste si všimli, že většina vycházejících hvězd kuchařského nebe má na těle nějaké ty kérky? V našem seriálu zkusíme přijít na to, proč tomu tak je. Prvním Young knife kuchařem je 34letý Patrik Beneš z asijské restaurace Sia.
Jak jsi se dostal k dráze kuchaře? Byl to plán nebo náhoda?
Nebyl to plán, začal jsem vařit v Londýně, kde jsem původně pracoval jako barman. Mám vystudovanou hotelovou školu a jak jsem řekl, dříve jsem se živil jako barman, celkem deset let, a teď už šestým rokem pracuju v kuchyni.
Vyvíjí se ti kariéra podle představ?
Já si myslím, že docela ano.
Posloucháš při vaření hudbu?
Ano, poslouchám. Nemám vyloženě vyhraněný styl, ale mám rád něco rychlejšího, mám rád ACDC, občas si rád poslechnu rap.
Musí umět vařit i tvá drahá polovička nebo pro ni vaříš?
S bývalou partnerkou jsme vařili společně. Nová partnerka může umět vařit, ale nemusí, není to kritérium.
Kdy sis udělal první kérku a proč?
První tetování jsem si nechal udělat v osmnácti letech, protože mi to rodiče nechtěli dovolit, takže to byl klasickej vzdor. Dnes už nemůžou říkat nic, když jsem potetovanej skoro celej, už to vzdali.
Nedívají se zaměstnavatelé na potetované kuchaře tak trochu mezi prsty?
Já si myslím, že v dnešní době určitě ne. Co jsem zažil ve světě, tak tam je potetovanej každej kuchař.
Je pravda, že v některých zemích existují kuchyně, kam potetovaný kuchař nesmí?
Řekl bych, že určitě, třeba Japonsko, tam moc tetování nemají rádi.
Souvisí tvé kérky s tím, že jsi kuchař?
Většinou moje tetování s profesí nesouvisí. Tetování mám založená vyváženě na životě a na smrti.
Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo? A prozradíš nám nějaký fígl?
Vařím všechno rád, nemám vyhraněné žádné jídlo, rád uvařím vše, co je dobré. Jím nejraději asijskou kuchyni a můj hřích je pizza, tu miluju! A jestli prozradím nějaký fígl? Žijte den naplno, jako by byl úplně poslední!