Před čtyřmi lety byl v Praze na Žižkově otevřen první družstevní sociální podnik, který zaměstnává lidi bez domova anebo po výkonu trestu či v podmínce. Nabízí jim důstojné zaměstnání a možnost dostat se ze sociální a dluhové pasti. V průběhu covidové krize se podnik dokázal rychle adaptovat na změny, začal s rozvážením obědů a ke konci loňského roku spustil kampaň na Hithitu, aby mohl od nového roku přesunout své pole působnosti blíže centru a aby dal šanci na normální život více lidem.
Bistro má v nabídce originální veganská jídla i dobrou kávu za dostupné ceny. Jeho majitelé věří, že budoucnost je v rostlinné stravě. „Naše výrobky jsou 100% veganské, abychom ulehčili přírodě a především zvířatům. Je to strava dlouhodobě udržitelná a my ji chceme představit širší veřejnosti. Zaměřujeme se zejména na tradiční českou kuchyni v její netradiční rostlinné verzi,“ vysvětluje jedna z družstevnic, šéfkuchařka Petra.
Foto: archiv Bistro Střecha
O všech důležitých krocích chodu bistra rozhodují jeho majitelé, kteří v podniku sami pracují, na družstevních schůzích. Kdokoliv, kdo ve Střeše pracuje, může po půl roce do družstva vstoupit, stát se tak spoluvlastníkem jakožto člen/ka družstva a podílet se na vedení podniku. Nyní se sociální družstvo rozhodlo, že by rádi zúročili nabyté zkušenosti a znalosti a otevřeli větší provozovnu v centru Prahy. Tam budou moci rozšířit svou nabídku a pořádně také rozjet cateringové služby či výrobu vlastních vegan produktů, a tedy zaměstnat ještě více lidí bez domova anebo po výkonu trestu.
Foto: archiv Bistro Střecha
„Za ty čtyři roky, co fungujeme v malém žižkovském bistru, si u nás našlo práci 19 lidí se zkušeností s bezdomovectvím anebo po výkonu trestu. Chceme přiložit ruku k dílu, aby u nás alespoň několik lidí, kterým štěstí nepřálo, našlo oporu a porozumění. Chceme, aby věděli, že na to nejsou sami. Že je tu spousta dalších lidí, na které se můžou nejen v nouzi obrátit,” říká k záměru jeden z družstevníků Filip Hausknecht. “I z toho důvodu jsme v našem bistru rozjeli tzv. Zavěšené obědy – zákazníci mohou předplatit obědová menu lidem ve finanční nouzi, kteří si je pak u nás v klidu a teple mohou sníst. Už jsme jich takto za dobu svého fungování rozdali přes 5000,“ dodává další ze zakladatelů Střechy Arťom Korjagin.
Protože Střeše chybí část financí na rekonstrukci a vybavení nové provozovny, rozhodla se oslovit své podporovatele a fanoušky prostřednictvím crowdfundingové kampaně na Hithitu, kde ji od úspěšného zakončení dělí několik dnů a několik desítek tisíc korun. Dejte šanci Střeše i vy a ona ji pak dá potřebným.
Foto: archiv Bistro Střecha