Valentýnské menu nejen pro vegany

Není žádnou novinkou, že láska prochází žaludkem. Program na romantický valentýnský večer se tak zpravidla pro většinu zamilovaných neobejde bez společné večeře. Pokud chcete pro svého partnera či partnerku vykouzlit valentýnské menu jako z té nejlepší restaurace a zároveň udělat něco pro naši planetu, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti, na kterých si skvěle pochutnají i gurmáni z řad „masožravců“.

Houbová bruschetta

Suroviny

250 g hnědých žampionů

2 stroužky česneku

svazek hladkolisté petržele

mletý kmín

hrubá sůl

pepř

olivový olej

4 plátky kvalitního pečiva

Postup

V pánvi zahřejeme olej. Houby nakrájíme najemno a dáme na pánev spolu s prolisovaným česnekem a orestujeme. Přidáme najemno nasekanou petrželku, špetku mletého kmínu, sůl a pepř. Promícháme a necháme na pánvi, dokud se nespojí ingredience a chutě. Pečivo opečeme z obou stran. Bruschettu servírujeme posypanou čerstvou petrželkou, čerstvě mletým pepřem a pokapanou kvalitním olejem.

Krém z pečené červené řepy

Suroviny
5 středně velkých červených řep
1 pórek
3 stroužky česneku
3 hrnky zeleninového vývaru
1 hrnek rostlinné smetany
2 lžíce olivového oleje
1 lžička římského kmínu
citronová šťáva
sůl, pepř
čerstvé bylinky a semínka na ozdobení

Postup: Troubu předehřejeme na 200 ºC. Řepu očistíme, nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu spolu s česnekem, pepřem a solí. Pečeme přibližně jednu hodinu. Na oleji osmažíme na plátky nakrájený pórek, přidáme římský kmín, zalijeme zeleninovým vývarem a přimícháme pečenou řepu. Přivedeme k varu, přidáme rostlinnou smetanu a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvými bylinkami, semínky a sójovou smetanou.

Špagety s omáčkou z hnědé čočky

Suroviny:
1 balení celozrnných špaget
2 stonky řapíkatého celeru
1 šalotky
3 stroužky česneku
1 středně velká mrkev
2 plechovky drcených rajčat
1 a ½ hrnku uvařené čočky
⅓ hrnku červeného vína
2 lžíce lahůdkového droždí
olivový olej
1 lžička cukru
1 lžíce sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián)
sůl, pepř
špetka chilli

Postup: V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a restujeme na mírném ohni dalších 10 minut. Do pánve přimícháme drcená rajčata, promícháme a zalijeme červeným vínem. Promícháme a pár minut povaříme. Přidáme uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochutíme pepřem, solí a chilli dle chuti.

Valentýnské cupcakes

Suroviny:

1 a ½ hrnku polohrubé mouky

1 a ¼ hrnku cukru krupice

⅔ hrnku kakaa

1 lžička kypřícího prášku

½ lžičky jedlé sody

½ lžičky soli

¾ hrnku rostlinného mléka

¾ hrnku uvařené kávy

⅓ hrnku oleje

1 lžíce jablečného octa

Krém

1 plechovka kokosového krému nebo tuhé části kokosového mléka

250 g kvalitní hořké čokolády

Postup

V míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse promícháme rostlinné mléko s octem a necháme 5 minut stát. Přimícháme kávu s olejem a opatrně promícháme se suchými surovinami. Přendáme na muffinový plech s papírovými košíčky a pečeme přibližně 20 minut na 180 °C. Necháme vystydnout.

V rendlíku ohřejeme kokosové mléko, odstavíme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Vše důkladně promícháme, dokud nezískáme hladký krém. Krém dáme asi na hodinu do lednice a poté vyšleháme. Cupcakes zdobíme krémem, lesním ovocem či srdíčkem z červené řepy..

Vanilkový dort s bílou čokoládou a ovocem

Suroviny

Těsto

2 a ½ hrnku polohrubé mouky

2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička jedlé sody

špetka soli

1 a ½ hrnku rostlinného mléka (nejlépe sójové, kokosové nebo oříškové)

1 a ½ hrnku cukru

⅔ hrnku rostlinného oleje

½ hrnku rostlinného jogurtu nebo jablečného pyré

2 lžíce citronové šťávy

vanilka

500 g mražených malin

Krém

300 g veganské bílé čokolády

1 a ¼ hrnku tuhé části kokosového mléka

Postup

Pro přípravu krému dáme kokosové mléko do rendlíku a zahřejeme na mírném ohni. Přidáme čokoládu a důkladně vyšleháme do hladké konzistence. Krém přendáme do misky a necháme vychladnout, poté přikryjeme fólií a dáme odpočinout na několik hodin do lednice. Po vychlazení krém vyšleháme.

V míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse smícháme rostlinné mléko, jogurt, olej a citronovou šťávu. Obě části metličkou promícháme dohromady a těsto rozdělíme do dvou dortových forem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.

Maliny rozvaříme s trochou cukru (asi 15 minut) do husta, rozmixujeme a propasírujeme přes síto.  Dort po vychlazení překrojíme, naplníme malinovým rozvarem a krémem a ozdobíme ovocem.

foto: Česká veganská společnost





architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě
Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli