Na slávky sice můžete do belgické restaurace Bruxx zajít každý den, ale ochutnat tyto mořské plody, které jsou považovány za jednu ze superpotravin, z šesti různých evropských zemí jen jeden týden v roce. Nepromarněte jedinečnou šanci ochutnat mušle z Holandska, Španělska, Německa, Francie, Anglie a Dánska v mnoha variacích na jednom místě, a to od 15. do 21. září. Šéfkuchař Jan Pípal a sous chef Olda Matoušek vám naservírují jedinečný chuťový zážitek.
Vybrané suroviny ctí původ jednotlivých mušlí
Belgická restaurace Bruxx zve na svůj jedinečný festival mušlí, na němž bude možnost ochutnat mušle z šesti evropských zemí. „V Bruxxu standardně používáme dánské slávky, a to jak divoké, tak farmované. Speciálně tento týden však představíme slávky z různých zemí, kromě již zmiňovaných dánských to budou slávky ze Španělska, Holandska, Francie, Anglie a Německa,“ přibližuje akci sous chef Olda Matoušek. V menu se tak objeví například slávky Föhrer z německého ostrova Slit, mušle Bouchot Mont Saint Michel ze stejnojmenného slavného francouzského ostrova, který je při přílivu obklopen mořem či anglické Jumbo Vinter Gold.
Samotný původ slávek se odrazí také v receptech. „Když jsem jídla vymýšlel, myslel jsem na to, odkud mušle pochází. Zároveň kladu důraz na to, abych vždy přišel s novými surovinami,“ doplňuje Olda Matoušek. Těšit se tak můžete na originální spojení mušlí Föhrer s belgickým pivem, Buchot Mont Saint Michel s kampotským pepřem, který je považován za nejlepší na světě a šampaňské mezi pepři, španělských slávek s paprikovým salámem chorizo, holandských slávek s omáčkou z pomerančové kůry, dánských s nordickým wasabi a anglických Jumbo Vinter Gold s čerstvými liškami.
Slávky z hrnce i talíře
Speciální menu nabídne jak předkrmy jako krémovou polévku ze slávek a kořenové zeleniny Boston Clam Soup nebo Tortelliny se slávkami a ricottou, které dostatečně naladí na další porci, tak hlavní chody. Některé z nich budou servírovány v hrnci jako Slávky Föhrer s pivem a kaviárem Lingot, Holandské slávky Mimosa s pomerančovou omáčkou a pomerančovým chlebem, Španělské slávky s chorizem, červeným vínem Azabache rioja, Dánské slávky s nordickým wasabi, jasmínovou rýží a houbami shi-také. Na vybranou budou také mušle z talíře, a to Bouchot Mont-Saint-Michel s kampotským pepřem, se salsou rosa a pečenými bramborami a Jumbo Winter Gold s liškami, pečenou máslovou dýní a sušeným žitným chlebem.
foto: archiv Together