Chtěli jste si jít po práci s kolegy sednout na skleničku, ale všechny podniky v okolí byly obsazené? Nedivte se, není to náhoda. Trend takzvaných „after work drinků“, kdy se kolegové po práci sbalí a společně si jdou dát skleničku a k tomu něco malého na zub, se těší stále stoupající oblibě už i u nás.
Zajít si s kolegy na „after work drink“ je v zahraniční velmi populárním zvykem. Mezinárodní průzkumy ukazují, že minimálně jednou za měsíc si zajde se svými kolegy posedět jeden z pěti zaměstnanců. Důvody, proč na takové „after work drinky“ kolegové chodí, se v každé zemi liší.
Co země, to jiná pravidla
Například Američané jej berou jako samozřejmou součást práce, která jim může pomoci otevřít další dveře v jejich kariérním postupu. Jít na „after work drink“ sice není povinností, ale bez něj se s největší pravděpodobností nikam neposunete. Vše, co se na takovém drinku stane či řekne, je důležité. Proto si Američané dávají velký pozor, aby se v rámci něj chovali slušně, diplomaticky a hlavně se příliš neopili.
Určitým opakem je pak Japonsko. I zde je popracovní posezení, takzvané „Nomikai“, běžnou praxí a bez účasti na nich je velmi těžké postoupit ve firemní hierarchii. Vzhledem k obrovskému pracovnímu nasazení ním však odbourávají také stres. Opít se zde téměř do němoty není problémem, je to společensky tolerované. Platí zde však dvě pravidla, která není radno porušovat. Prvním je, že z těchto party se nikdy neodchází dříve, než odejde váš nadřízený. Druhé, téměř svaté pak zní: „Co se stalo předešlého večera, o tom se nikdy nemluví!“
Lidé, kteří chodí s kolegy na skleničku, vydělávají více
O tom, že zajít si s kolegy po práci na drink, je prospěšné především po sociálně-pracovní stránce, nás koneckonců přesvědčuje i průzkum, jež si nechala týmem ze Sterlingovy univerzity zpracovat v roce 2003 vláda Velké Británie. Z průzkumu, kterého se účastnilo zhruba 17 tisíc respondentů, je zřejmé, že zaměstnanci, kteří čas od času zajdou na skleničku, vydělávají v průměru o 17 procent více.
Takový networking totiž vytváří mezi spolupracovníky atmosféru důvěry a kamarádství. Kromě toho přispívá i k bližšímu soužití zaměstnanců s jejich nadřízenými, a to v uvolněném prostředí, což jim pak umožní navázání svazků užitečných pro další kariéru v zaměstnání.
Tipy na pražské bary, kam zajít na „after work drink“
- Bar Coyotes, Malé náměstí 2, Praha 1 – coyotesprague.cz
- “Happy Hours” v podobě dva koktejly za cenu jednoho, každý den od 16:00 do 18:00
- Postel, Ramova 5, Praha 1 – postelbar.cz
- „Happy hours“ od 15:00 do 21:00
- Repete bar, Rybná 17, Praha 1 – www.repete.cz
Oblíbené „after work drink“ koktejly
Mezi oblíbené koktejly patří ty, které jsou svou přípravou jednoduché, přesto skvělé. Jde například o kombinace Johnnieho Walkera s colou či zázvorem. Dámy pak dávají pak dávají přednost spritzu s ginem.
Johnnie Walker & Cola
Ingredience:
- 40 ml whisky Johnnie Walker Red Label
- 200 ml coly
- kousek limety či citrónu na ozdobu
Postup: Odměřte whisky a přelijte do vyšší sklenice. Následně sklenici zasypte do tří čtvrtin ledem, přidejte colu a ozdobte limetou nebo citronem.
Johnnie Walker Ginger
Ingredience:
- 40 ml Johnnie Walker Red Rye Finish
- 120 ml Ginger Ale (zázvorová limonáda)
- 1/8 čerstvé limety
- led
Postup: Jednoduše smíchejte Johnnie Walker Red Rye Finish, zázvorovou limonádu, šťávu z kousku limety a led.
Gordon’s Pink Spritz
Ingredience:
- 50 ml Gordon’s Pink
- 50 ml citronové limonády
- 25 ml Prosecca
- led
- jahody
Postup: Do sklenice na vysoké nožce vložte dostatečné množství ledových kostek. Přilijte Gordon’s Pink, citronovou limonádu a nakonec Prosecco. Na závěr drink ozdobte rozkrájenými jahodami.