Smažák 5krát jinak ve Vinohradském Parlamentu

První místo v pořadí nejoblíbenějších bezmasých pokrmů českých restaurací zaujímá už desetiletí bezesporu smažený sýr neboli lidově smažák. Kostka eidamu obalená v trojobalu podávaná s tatarkou a brambory nebo hranolky je zavedená klasika, nicméně smažák může mít i mnoho jiných podob. Už jste měli smažené blaťácké zlato, nebo olomoucké syrečky? Tyto i další méně známé varianty smaženého sýra můžete v posledním dubnovém týdnu ochutnat ve Vinohradském Parlamentu.

Foto: Hynek Hampl

Jde o typicky české jídlo?

Možná si myslíte, že smažený sýr museli vymyslet Češi. Vždyť v restauracích mimo naše hranice na něj narazíte velice zřídka. Pravdou však je, že tepelně upravený sýr, i smažený, se už ve středověku podával v Egyptě a také v Itálii a Francii, kde měl podobu smažených sýrových provázků či tyčinek. Mezi oblíbené smažené varianty sýrů patřily například mozzarella, sýry určené na gril či indický panýr.

„Typický smažák, jak ho známe, tedy kostka eidamu obalovaná v trojobale a podávaná s brambory a tatarkou, je skutečně českou doménou. Expandoval u nás především v druhé polovině 20. století, kdy měl rozšířit sortiment hotových jídel a polotovarů,“ přibližuje historii na českém území šéfkuchař Vinohradského Parlamentu Jan Pípal a dodává: „Původně se ale vůbec nedělal z eidamu, ale ementálu či moravského bochníku. Eidam je vystřídal kvůli tomu, že byl levnější.“

Foto: Hynek Hampl

Smažák nemusí být jen z eidamu

Patří smažený sýr mezi vaše oblíbená jídla? Pak určitě rádi vyzkoušíte i jiné druhy než ten klasický s eidamem. Možná byste se divili, z čeho všeho si tento jednoduchý pokrm můžete připravit. „Ementál, gouda, hermelín, blaťácké zlato, olomoucké syrečky, to jsou všechno druhy sýra, z nichž se dá smažený sýr udělat, a rozhodně to není celý výčet. Co sýr, to jiná chuť, a tak i jiný chuťový zážitek,“ vyjmenovává Jan Pípal a doplňuje: „Když jsme vymýšleli ve Vinohradském Parlamentu novou akci, smažák nám přišel jako dobré téma. Návštěvníci si budou moci vybrat jak z klasiky, tak i méně známých podob.“

V týdnu od 24. do 30. dubna tak ve Vinohradském Parlamentu můžete ochutnat blaťácké zlato obalované v mandlové strouhance s brambory na loupačku, farmářským tvarohem a jarním salátkem, smažený eidam v přepuštěném másle s opečenými rohlíčkovými bramborami a domácí tatarkou, smažené olomoucké syrečky v pivním těstíčku s domácími hranolky a tatarkou z medvědího česneku, smažený bramborový knedlík plněný sýrem, houbovou omáčkou a karamelizovanou cibulí, sýrový burger tvořený domácí makovou bulkou, smaženým sýrem Allami, grilovanou zeleninou, pikantní majonézou a opečenými brambory.

Foto: Hynek Hampl

Tip šéfkuchaře: „Pokud si budete chtít připravit smažák doma, nezapomeňte ho obalit v trojobalu alespoň dvakrát. Díky tomu vám nevyteče.“





architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě
Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli