Představujeme vám Ratanaka Sio, který se od dětství musel starat sám o rýži – začal už v sedmi letech! Dnes studuje v Čechách, pracuje v restauraci Sia a jeho cílem je co nejvíce pomáhat obyvatelům jeho rodné Kambodže, kteří žijí v bídě bez jiskřičky naděje na jakékoliv zlepšení. Za nás je to borec, i bez tetování.
Máš výbornou češtinu, jak dlouho žiješ v Čechách?
Už to bude více než deset let, co jsem tady začal studovat. Většina lidí z Kambodži, kteří jsou v Čechách, se sem dostala přes studijní stipendium.
A líbí se ti tady?
No jasně! Jinak bych to tady tak dlouho nevydržel!
Jak jsi se dostal do České republiky? A věděl si o České republice něco, než jsi sem přijel?
Začal jsem tady studovat obor Přístroje a metody pro biomedicínu na ČVUT v Kladně. Moc jsem toho nevěděl. A když jsem lidem řekl, že letím do České republiky, tak taky moc nevěděli. Věděli jen o fotbale a o tom, že tady máte pěkné holky.
Je to pravda?
Fotbal pořád nevím, spíš bych řekl, že hokej tady vede.
A holky?
Ano, holky tu máte fakt hezké.
Má Česká republika něco společného s Kambodžou?
Představ si, že v Kambodži máme ulici, která se jmenuje Československá! A náš král tady studoval!
Fakt? A víš, co tady studoval?
Myslím, že tu studoval na konzervatoři tanec. Řekl bych, že to byl balet.
Jak ses dostal kuchyně?
Já začal vařit rýži už v sedmi letech. A smažit v deseti. Nebydlel jsem totiž s rodiči, takže jsem se o sebe musel postarat sám.
Co je typické pro kambodžskou kuchyni?
Typická je hlavně rozmanitost. V Kambodži najdeš mnoho jídel z Thajska nebo Vietnamu, která si trochu upravujeme. Například Bún bò Nam Bô máme podobné. Jen s jinými nudlemi, a chuťově je to taky určitě lepší. Taky u nás v Kambodži vaří lidi několikrát denně, máme totiž rádi jídlo čerstvé. A nerozlišujeme jídlo na večeře nebo oběd. U nás je normální si dát třeba rýži na snídani. Dokážeš si to tady představit?
To tedy moc ne. Co chilli? Používá se tak jako ve většině částí Asie?
Ano, chilli používáme, ale ne tak moc jako Thajci, to jsou šílenci!
A jaký máš nejbližší kuchařský sen?
Já kuchyni miluju, ale nevím, jestli se tím budu živit. Spíš to je jen tak pro radost.
Existuje nějaké české jídlo, které fakt nesnášíš? A naopak – po čem by ses mohl utlouct?
Mám rád guláš, svíčkovou taky, ale na mě je moc sytá. Problém české kuchyně je, že je na mě moc krémová, všude hodně smetany. My raději používáme kokosové mléko, které je skvělé do dezertů. Například Amok, to je naše oblíbené jídlo s kokosovým mlékem a rybou. Až potkáš někoho, kdo byl v Kambodži, tak se ho zeptej na toto jídlo a stoprocentně bude vědět a bude mu chutnat, to se vsaď!