Rozhovor s kambodžským kuchařem Ponleu Chhourem: Jaké české jídlo mu chutná?

Ponleu

Při hledání mladých a potetovaných borců v kuchyních jsme objevili dva skvělé kuchaře, s kterými se život nemazlil a z Kambodže se dostali až do Čech. Prvním z nich je Ponleu Chhour a přesto, že nemá žádné tetování, tak v restauraci Sia předvádí, že toho o vaření ví víc než dost. Hlavní je, aby mu nedošla rýže.

Jak dlouho jsi v Čechách?

Jsem tu už téměř pět let.

Kdy jsi vůbec byl naposled v Kambodži?

To bylo nedávno! Vrátil jsem se asi před dvěma měsíci.

Řekni mi, čím se vyznačuje kambodžská kuchyně?

Kambodžská kuchyně je pestrost a trochu i asijská pálivost. A jedna z nejdůležitějších věcí je, že vše jíme s rýží nebo nudlemi. Hlavně ale s rýží.

A kde ses ty naučil vařit?

Já se naučil základy doma v Kambodži od své maminky. Ostatní jsem se musel naučit na cestách, protože moc rád cestuju. Během cest jsem se také naučil připravovat různá jídla z různých koutů světa.

Je nějaký pokrm nebo surovina, se kterou rád pracuješ?

Ingredience ne, ale rád připravuji mořské plody, speciálně ryby, jakékoliv. Dávají jídlu speciální chuť, a to mě na tom baví nejvíc.

Je těžké si v Čechách udělat kvalitní kambodžskou kuchyni?

To bych neřekl, seženu tu vše potřebné, především díky Vietnamcům. Ale na mě je to moc drahé. Já jsem zvyklý, že si beru všeho tolik, kolik potřebuju, ale tady musím vše kupovat po balení.

A jak ses dostal restaurace Sia?

Oslovil mě Jiří Štift, jestli bych nemohl v Sia blíže představit kambodžskou kuchyni a kulturu.

Co české jídlo, chutná ti?

Upřímně? Jsou tu jídla, které mám opravdu rád, jako například svíčková, musím se ale přiznat, že na mě je vaše kuchyně moc slaná.

Je něco, co bys nikdy nesnědl?

Asi není nic, co bych nesnědl. Navíc po občanské válce, která v Kambodži v minulosti probíhala, kdy lidé museli jíst opravdu všechno, mi nepřijde správné ohrnovat nad jakýmkoliv jídlem nos. V Kambodži v nadsázce říkáme: „Vše, co se pohne, můžeme konzumovat jako jídlo.“

Kdybych k tobě přišla jako host na návštěvu, jakým jídlem by ses chtěl vytáhnout?

Připravil bych svoji specialitu, a tou je humr. Upřímně, je ale těžké tady v Čechách najít tu správnou kvalitu. Ale když se zadaří, je to opravdu výborné.

Jak trávíš čas mimo kuchyň? Jaké jsou tvoje koníčky?

Chodím do práce, chodím do hospody, vařím doma, prostě taková ta klasika.

Co si dáš dnes k večeři?

Budu vařit doma a udělám si kuře.





architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě
Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli