Cukry se v dnešní době snaží omezi kde kdo a je to jen dobře, přehnané množství cukru ve stravě nepřináší nic dobrého, spíše naopak. K osvětě o cukrech a sacharidech napomáhá taky velký trend stravování paleo a low carb.
Kvanta cukru
Smoothie jsou velkým trendem a dost lidí žije v představě, že je to ovoce, takže je to i zdravé. Zamyslete se ale nad tím, kolik ovoce – nerozmixovaného – dokážete na posezení jen tak sníst, a kolik ho sníte ve smoothie. Ve smoothie to bude něco jako dva banány, jedno celé mango a třeba trochu ananasu. Je třeba si přiznat, že ovoce obsahuje velké množství cukru. A zatímco v normální míře rozhodně neškodí, jíst ho kvanta – třeba právě v podobě smoothie – je nic moc.
I proto se začaly dělat smoothie se špenátem a další zeleninou, což omezí velký příval cukru a navíc vám to dodá plno vitaminů a minerálů, které byste do sebe jinak nedostali. Kdo si jen tak dá syrový špenát, že jo.
Do krémova
Novým smoothie trendem je květák. Častým základem smoothie je banán a není to jen kvůli tomu, jak chutná, ale hlavně kvůli jeho krémové textuře. A hádejte co – květák krémovou texturu vykouzlí úplně stejně! Když k němu přidáte ovoce, tak ho tam ani neucítíte, slibujeme.
Pokud vám květák za syrova nedělá zrovna dvakrát dobře, zkuste ho předtím povařit a pak jednoduše zamrazit. Kromě toho, že snížíte ve smoothie obsah cukru a vaše tělo i linie vám tak dost poděkuje, je květák mocná zelenina s antioxidačními a protizánětlivými účinky. Bojuje proti rakovině, snižuje riziko cukrovky a obsahuje velké množství vitaminu C. Přesvědčili jsme vás?