Brambůrky, chipsy nebo bramborové lupínky. Známe je úplně všichni. Jsou ze zeleniny, ale právě zdravé nejsou. Většina z nás si ale jejich mlsání ráda dopřeje. Víte, jak vznikly?
Geniální pomsta
Vůbec první brambůrky údajně stvořil afroamerický kuchař George Crum (rovněž známý jako George Specki) v podniku Moon’s Lake House v New Yorku. Tehdy se psal 24. srpen 1853 a legenda praví, že se rozzlobil na neznámého zákazníka, který si stěžoval, že brambory, které si před chvílí objednal, jsou nakrájeny na moc silné plátky.
George na to šel šibalsky; brambory pokrájel na tak tenké plátky, že se mu nedařilo je ani uvařit. Proto marnou snahu vzdal a raději je dal usmažit. Aby toho nebylo málo, ještě je schválně pořádně vykoupal v soli. Očekával sladkou (tedy pardon, slanou) pomstu. Zákazník byl ale ohromen. Lahůdka se později dostala na zdejší menu pod označením Saratoga Chips (podle blízké newyorské lokality).
Z kufru do světa
Chipsy se pak rozmohly po celých Spojených státech. V roce 1932 založil Herman Lay legendární značku Lay’s, kterou známe i u nás. Jeho továrna se nacházela v Atlantě a chipsy ze začátku distribuoval přímo z kufru svého auta.
Jeho jméno je dodnes synonymem pro kvalitní brambůrky a národním dědictvím USA. Ve Spojených státech jsou v současnosti bramborové chipsy pochoutkou číslo jedna a zdejším výrobcům ročně vydělají více než šest miliard dolarů.