Big Mac slaví padesátiny. Dostane vlastní měnu

Poprvé jej představil v roce 1967 Američan Jim Delligatti, majitel pensylvánské restaurace McDonald´s a zároveň jeden z prvních franšízantů řetězce. O rok později se nabídka dnes už slavného sendviče rozšířila bleskovou rychlostí po celých Spojených státech. K 50. narozeninám dostane Big Mac vlastní měnu Mac Coin, módní kolekci a další dárky.

Měna a móda

Ke čtyřicátinám dostal Big Mac vlastní muzeum. To sídlí poblíž Pittsburghu a návštěvníky seznamuje s historií a úspěchy legendárního burgeru. Jeho součástí je i čtyřmetrový model Big Macu. Muzeum založil sám tvůrce sendviče Delligatti.

K 50. narozeninám nejznámějšího burgeru 2. srpna McDonald´s vydá vlastní globální měnu MacCoin, podporovanou mezinárodně ikonickým Big Macem. Do vydání této měny se zapojily restaurace z celkem padesáti zemí. Hodnota každé mince byla stanovena na 1 Big Mac kdekoliv na světě, zájem o ni ale budou pravděpodobně mít především sběratelé.

„Restaurace McDonald´s dnes najdeme ve více než 120 zemích světa a Big Mac se téměř ve všech stal nedílnou součástí menu. Každá země ale slaví výročí po svém. Nám přišlo zajímavé ukázat lidem, co vše za těch pět dekád bylo v módě v kontrastu s jednou neměnící se stálicí. Ve spolupráci s mladými českými návrháři připravujeme kolekci, která naši ikonu propojí s klíčovými atributy právě uplynulých pěti desetiletí. Kolekce bude v limitované edici v prodeji od podzimu tohoto roku,“ říká Zuzana Svobodová, tisková mluvčí McDonald´s pro Čechy a Slovensko.

Do Čech přišel před 26 lety

První Big Mac v České republice byl prodán 20. března 1992. Tehdy „západní“ řetězec otevřel první českou restauraci v pražské Vodičkově ulici. Ochutnat opravdový burger přišlo jedenáct tisíc zákazníků, a to i přes to, že nabídka tehdy nepařila k nejlevnějším. V roce 1992 zaplatil zákazník za Big Mac padesát korun.

Jedním z prvních, kdo v Čechách Big Mac ochutnal, byl Michal Mládek, který v den otevření první české restaurace pracoval v kuchyni, dnes je jedním z největších franšízantů řetězce u nás. „Big Mac jsem poprvé ochutnal na dovolené v zahraničí. Podruhé asi týden před otevřením restaurace ve Vodičkově ulici, v průběhu příprav na otevření. Tím, že jsem ten první den byl v kuchyni a burgery připravoval, můžu říct, že právě o Big Mac byl zájem asi největší. Je to jednoduše ikona, se kterou jsme poprvé ochutnali nejen dva plátky masa s omáčkou a salátem v housce, ale vlastně i kapitalismus,“ vysvětluje franšízant.

Původní nabídka

Big Mac se do nabídky řetězce dostal až třináct let po otevření první americké pobočky. První restauraci známého řetězce otevřel potomek českých emigrantů Ray Kroc v roce 1955 v americkém Illinois. Původní menu McDonald´s ale bylo o poznání chudší, než jaké známe dnes.

„Zatímco dnes najdou zákazníci v základní denní nabídce celkem čtrnáct variant burgerů, různé wrapy nebo kuřecí nugety, první menu McDonald´s obsahovalo pouze klasický hamburger, cheeseburger a hranolky. Zbytek nabídky byl tvořen mléčnými shaky a nápoji,“ říká Svobodová.

Prvním burgerem, který v nabídce restaurací McDonald´s přibyl, byl Filet-O-Fish. Plátek smažené ryby v housce se do celonárodní nabídky dostal v roce 1965, tedy tři roky před Big Macem. Tak co, jdete dnes na burger?

 





architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě
Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli