Interaktivní výstava Praga Magica vám představí českou metropoli na nekonečno způsobů.


Praha, jak jste ji nikdy neviděli. Přesně takový zážitek slibuje nová interaktivní vizuální expozice Praga Magica, jejíž slavnostní otevření se konalo 2. října. Autorský tým připravil sérii unikátních prohlídek české metropole, a to z více či méně obvyklých úhlů pohledu, navíc v prostoru nádherného domu U Červené lišky, který prošel kompletní rekonstrukcí pod taktovkou architekta Václava Červenky. Ten je společně s autorem celého projektu Michalem Pacinou a podnikatelem a filantropem Liborem Winklerem hlavním hnacím motorem celého projektu.

Naproti Staroměstské radnici, kde se každou hodinu objevuje 12 apoštolů, se v rámci expozice Praga Magica může návštěvník stát díky interaktivnímu kouzlu promítání pomyslným třináctým apoštolem. I to je jedno z lákadel na tuzemské podmínky ojedinělého projektu. Praga Magica se zaměřuje na krásy a mnohdy neznámou historii české metropole, kterou si užijí návštěvníci z řad turistů i rodilých Pražanů. Autoři slibují, že je možné zažít Prahu „tak, jak jste ji ještě nezažili“ – a v tomto ohledu rozhodně nepřehání.

Unikátní filmové záběry s vysokou kvalitou vizuálního provedení v sobě mají zabudovány interaktivní prvky a návštěvníci tak nejsou pasováni pouze do role obyčejných diváků. Naopak se často stávají dynamickou součástí výstavy samotné. V tomto rytmu tak mohou například absolvovat procházku po hladině Vltavy, nahlédnout do útrob staroměstského orloje, vytvořit si vlastní domovní znamení za pomoci umělé inteligence, nebo umístit sami sebe do jedné z koláží pražských soch.

Základem našeho konceptu je představit Prahu jako místo, které je plné nečekaných zážitků a překvapení. Celá interaktivní expozice je koncipovaná jako hra, ve které můžete něco překvapivého i zábavného objevit. Chceme Prahu představit z úhlů a pohledů, ke kterým není úplně snadné se dostat, nebo by vás to třeba ani nenapadlo. Zkrátka v magické Praze je pořád co objevovat a budeme rádi, když se naši diváci vydají na tuto cestu s námi,“ popisuje nosnou myšlenku expozice Michal Pacina, kreativní ředitel projektu.

To, jak Praga Magica zapadá do konceptu nabídky služeb celého domu, popisuje podnikatel, filantrop a hlavní investor projektu Libor Winkler: „Už když jsme zvažovali koupi domu U Červené lišky do portfolia naší investiční skupiny RSJ, přáli jsme si ho po rekonstrukci co nejvíce zpřístupnit jak návštěvníkům Prahy, tak na kvalitní služby v centru nalákat samotné Pražany. Prvním krokem bylo otevření restaurace 420 Radka Kašpárka s vynikající českou kuchyní a nyní, kromě nádherných sálů k pořádání nejrůznějších akcí, spouštíme projekt, který ukazuje Prahu z trochu jiné perspektivy. Praga Magica je pro nás s kolegy takovým dítětem, které se bude postupně vyvíjet a s nímž máme ještě mnoho plánů.”

Jak říkají její tvůrci, expozice Praga Magica je nyní na svém startu a bude kromě stávající nabídky hledat další možnosti, jak Prahu interaktivní a vizuální cestou představovat. Přilákat chce i rodiny s dětmi či studentské skupiny, pro které chystá doplňkové informační materiály.

Foto: Praga Magica






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli