Co navštívit v Irsku kromě metropole Dublinu?


Ostrovní země Irsko nabízí velice zajímavá místa k návštěvě. Místní obyvatelé jsou známí svou přívětivostí, podnebí svou nevyzpytatelností a země je vyhlášená díky osobitému rázu přírody. Každý kdo do Irska zavítá určitě nemine Dublin. Zhruba šest set tisícová metropole láká turisty z celého světa a i díky přítomnému mezinárodnímu letišti ji žádný cizinec nemine. Země whiskey a vlkodavů však nabízí mnohá zajímavá místa, lákající k návštěvě. Pojďte na krátkou výpravu za některými z nich. 

Wicklow Mountains

Nedaleko Dublinu se nachází pohoří zvané Wicklow. Nejedná se o žádně velehory, jeho nevyšším bodem je vrchol Lugnaguilla s nadmořskou výškou 925 metrů nad mořem. Lokalita však nabízí ideální podmínky pro rafting, pěší turistiku nebo v Irsku oblíbené rybaření. Uprostřed území se nachází mnišské sídliště Glendalough, kde sídlili první křesťané v zemi. Řada návštěvníků také jezdí za podívanou na největší vodopád v Irsku zvaný Powerscout. 

Městečko Tullamore, hlavní město whiskey

Poklidné městečko zhruba hodinu cesty autem z letiště v Dublinu je již podle svého jména proslaveno hlavně díky místní destilérce, která produkuje slavnou Tullamore D.E.W. whiskey. Tu založil již v roce 1929 Daniel Edmunt Williams. Dnes je whiskey populární po celém světě a je jednou z nejvíce exportovanou whiskey z ostrova. Městečko nabízí zajímavá místa k návštěvě a samosebou i mnoho tradičních a historických pubů k posezení. Celkem jich je zde okolo dvaceti a všude vám nalejí místní proslulý nápoj. Destilérka navíc otevřela své návštěvnické centrum, díky kterému nechá nakouknout pod pokličku výroby svého pokladu. Zajímavou českou stopou je ta skutečnost, že do Tullamore Honey, přidávají med od českých včelařů.

Ikonické útesy Cliffs of Moher

Při vyslovení slova Irsko, se mnohým vybaví ostrov a k němu pak ikonické útesy, na které naráží Atlantský oceán. Tak je tomu na západním břehu ostrova, kde je možné se kochat scenérií Moherských útesů. S roční návštěvností přesahující milion turistů patří toto místo mezi nejvíc navštěvované území na ostrově. Místní zde vybudovali návštěvnické centrum, které je citlivě zapuštěno pod zemský povrch tak, aby budova nerušila atmosféru místa. Útesy zaujaly také mnoho filmařských štábu, a tak je můžete vidět například ve slavném filmu Harry Potter a Princ dvojí krve. Vstup do geoparku je zpoplatněn, je tedy potřeba počítat s výdajem za vstupné. 

Monument Newgrange

Anglie má svůj Stonehenge, Irsko zase monument Newgrange. Historici se přou o to, jakou měla stavba přesný význam, když ji 3200 let před naším letopočtem postavili. Vzhledem k tomu, že vchod směřuje k bodu, kde při zimním slunovratu svítí slunce, které pak zalije celý interiér, pracuje se s myšlenkou, že jde o náboženskou stavbu. Celé místo je zařazeno na seznam Unesco a patří do komplexu Brú na Bóinne. 

Hrad Bunratty

Na břehu řeky Shannon stojí hradní citadela Bunratty. Původní stavbu zde postavili Normané v 15. století našeho letopočtu. Překlad slova Bunratty znamená ústí řeky Ratty, což je jiný název pro řeku Owenogarney, která se vlévá do již zmiňované Shannon, jenž protéká vesnicí. Místo je zaujme svou nezapomenutelnou atmosférou klasického Irského venkova s nádechem historie. 

Galway – městečko o kterém zpívá Sheeran

Téměř sto tisícové město Galway se nachází na západním pobřeží ostrova. Dnes šesté nejlidnatější město Irska je zajímavé hlavně díky množství historických památek ale na své si přijdou také gurmáni. Díky populárním restauracím a pubům v centru lze zde ochutnat irské národní pokrmy ale také čerstvé ryby, které do města dodávají lokální rybáři. Město bylo postaveno v roce 1124. Město zaujalo také umělce. Současná světová superstar Ed Sheeran má v repertoáru píseň Galway Girl, která na místo odkazuje. 

 






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli