Jak irský národní nápoj k českému medu přišel


Irsko je země mnoha světově proslulých věcí, výrobků či slavných fenoménů. Kromě irských vlkodavů, irské kávy, populární hudby a tance či věhlasného rugby je to samozřejmě slavná irská whiskey. Pro zdejší národ jde o něco, co je spjato s historií a historickými okamžiky této ostrovní země. Whiskey se vyrábí v mnoha palírnách po celém Irsku, ta zřejmě nejslavnější se nachází v nenápadném městečku Tullamore, zhruba hodinu cesty autem od metropole Dublinu. Nápoj zde vyrábějí již od roku 1829 a na podnik jsou místní náležitě hrdí. Zajímavostí je, že si pro jeden ze svých nejnovějších svůj produktů vybrali spojení s tradičním českým medem. 

 

V městečku o patnácti tisíc obyvatel, neexistuje nikdo kdo by o světově proslulé palírně nevěděl. Ještě aby ne, když výrobce nápoje dává práci nemalé části místních ale také hlavně proto, že proslavila jméno města po celém světě. V portfoliu jejich produktů před několika lety přibyla novinka s názvem Tullamore DEW Honey. 

„V segmentu whiskey obecně, je již několik dalších medových produktů. Říkali jsme si, že můžeme zkusit přijít s něčím zcela novým, například s příchutí kombinací chutě ananasu a naší whiskey. Ale udělali jsme si velkou rešerži a zjistili, že med z Česka má vysokou reputaci a to díky vysoké kvalitě a hlavně skvělé přírodní chuti,“ řiká Kevin Pigott, globální ambasador Tullamore Dew. „Nechali jsme si poslat vzorky a začali pracovat. Začali jsme testovat, jaký druh naší whiskey bude s medem nejlépe fungovat a nakonec jsme usoudili, že Tullamore Dew s 35% alkoholu bude v kombinaci s vaším medem nejlepší,“ doplňuje Piggot. „Nakonec je potřeba říct, že med a irská whiskey k sobě patří už od počátku. Už když se u nás začínalo s výrobou whiskey, bylo potřeba nápoj před uložením do sudu zjemnit. Používal si mimo jiné med,“ doplňuje Kevin. 

Tradice včelařství v České republice je dlouholetá až historická. Zdroje uvádějí, že první zmínky o chování včel na území dnešní České republiky sahají k roku 993, kdy zde vládl Boleslav II. Získávání medu bylo pro tehdejší obyvatelstvo zdrojem zajímavé suroviny a sladidla. Použití bylo různé ale i způsob chovu byl odlišný. Dnes patříme v Čechách ke špičce v poměru počtu obyvatel na jednoho včelaře. 






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli