Polární treska skrei: zimní lahůdka na talířích v Bruxxu

Když miliony polárních tresek skrei začnou táhnout k souostroví Lofoty, mají se nejen rybáři, ale především kuchaři a gurmáni na pozoru. V tu dobu začíná totiž jejich lovná sezóna, která trvá tři měsíce. Zajít si tak na tohoto mořského poutníka do restaurace znamená opravdu kulinářský svátek. Belgická restaurace Bruxx nabídne výjimečné menu z tresky skrei pouze od 8. do 10. března.

Foto: Hynek Hampl

Rybí poutník s vynikajícím masem

Slovo skrei znamená v norštině poutník, a to přesně život tresky skrei vystihuje. Žije v Barentsově moři, kde má ideální podmínky pro život. Jakmile ale dosáhne čtyř let, přidává se k hejnu dalších starších ryb na pouť dlouhou tisíce kilometrů, která vede k norským břehům, aby zde založila své potomstvo. I díky této cestě má ryba vypracované štíhlé tělo bez známek tuku. U souostroví Lofoty však na miliony ryb čekají rybáři, kteří je loví právě pro jejich lahodné a pevné maso.

„Já mám skrei velmi rád. Baví mě na ní to, že když ji rozkrojím, jsou krásně vidět šupinky masa. Skvěle drží tvar a její příprava je velmi rychlá,“ vyzdvihuje kvalitativní vlastnosti tresky skrei sous chef Bruxxu Oldřich Matoušek, který stojí i za výjimečným menu. Díky tomu, že se tato polární treska může lovit pouze v období od ledna do března, máte jistotu, že jíte prvotřídní a čerstvé maso.

Foto: Hynek Hampl

Uzený čaj, heřmánek i lanýžové želé – originální receptury vás nadchnou

Chcete-li si skrei vychutnat dosyta, začít můžete hned předkrmem. Ceviche skrei vám nabídne marinované kostky tresky v kyselém vinegretu doplněné o klementinky a kyselou zeleninu. Po tomto lehkém a zdravém úvodním chodu se již můžete naplno oddat kuchařským fantaziím Oldřicha Matouška.

Nabídku hlavních pokrmů zahajuje Treska skrei a uzený čaj. „Tresku skrei velmi rád kombinuji nejen s netradičními druhy zeleniny, ale například i s čajem. Kouzlo tkví v tom, že maso rychle zavařím v čaji, který hned vypnu. Pak přidám máslo a dohromady to vytvoří velmi jemnou vůni, v níž dominuje uzený čaj. Pro tento recept využiji čínského uzeného čaje Lapsang, který se udí na borovicových větvích,“ navozuje představu o výsledné chuti Oldřich Matoušek. K rybě se bude podávat omáčka ze sušených a fermentovaných Tonka beans fazolí s lískooříškovou chutí a vše doplní lehký citrusový salát s fenyklem.

Trojlístek hlavních chodů pokračuje pokrmem s názvem Treska skrei a humrová raviola. „U tohoto receptu si pohraji s fantazií hostů. Humrovou raviolu totiž překryji lanýžovým želé, které se na ní postupně rozpustí a nádherně ji dochutí. Vše doplní ještě pěna ze sardinek. Tu mám velice rád. Hosté ji dostanou čerstvě připravenou vedle v kastrůlku,“ doplňuje Oldřich Matoušek.

Foto: Hynek Hampl

Hlavní menu zakončuje Treska skrei a Livarot sušenka. To, že sous chef Oldřich Matoušek miluje sýry, je na tomto pokrmu vidět na první pohled. „Pro někoho je kombinace ryby a sýra už za hranou, mně přijde ale zajímavá. Navíc v tomto pokrmu nepůjde o jedinou zajímavost. Tresku totiž budu připravovat na páře ze sušeného heřmánku, který rybu báječně provoní. K tomu budu servírovat máslovou sušenku s francouzským silným kravským sýrem Livarot a vše doplním o francouzský koláček s mušlovým ragú,“ zakončuje své povídání Oldřich Matoušek.

Pokud nebudete mít ještě dost, dezert v podobě sněhové kostky s chutí lískových oříšků a nugátu dodá chvílím stráveným v Bruxxu tu pravou sladkou tečku.





architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě
Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli