Velikonoční svátky patří v křesťanském světě k těm nejvýznamnějším. Mnozí využívají volné sváteční dny k jarním cestám. Až vyrazíte o Velikonocích do světa, připomeňte si specifika tamějších tradic, my vám nabízíme hned tři tipy.
Symbolem rakouských Velikonoc jsou preclíky ve tvaru věnečku. A na Zelený čtvrtek se musí sníst něco zeleného. Rakušané věří, že pokud si pochutnáte na vejci, sneseném právě v tento den, zajistíte si štěstí a zdraví. Půst se dodržuje na Velký pátek, ale končí už po sobotní bohoslužbě, kdy se světí pokrmy. Hospodyňky přinášejí do kostela ve zdobených košíčcích maso, klobásky a chléb.
V pondělí tady koledníci s pomlázkami nevyrážejí. Děti hledají vajíčka a sladkosti ve slaměných hnízdech po domě i na zahradě. Věří, že jim je tam schoval velikonoční zajíček. Velké oblibě se těší hra s nabarvenými vajíčky, která se soupeři snaží si nakřápnout.
Ujal se tu i zvyk s vyznáním lásky, který se dodržuje čtvrtou postní neděli a spočívá v tom, že se blízcí a zamilovaní obdarovávají zdobenými perníkovými srdíčky.
Kam vyrazit? Falkensteiner Hotel Schladming
Sport. Spa. Style. Takové heslo má v erbu hotel v proslulém štýrském lyžařském středisku pod slavnou sjezdovkou Planai. Tady se rozhodně lenošit nebude, pobyt ve vyhlášeném hotelovém Aquapura Spa si zasloužíte aspoň procházkou na zdravém horském povětří.
Foto: TMR International
Velikonoce v Itálii se nazývají Pasqua a slaví se hlavně v neděli. Na Velký pátek řada Italů odjíždí na prodloužený víkend nebo rovnou na dovolenou. Ti, co zůstanou doma, se vydávají často na procesí, v jehož čele se za sborového zpěvu nosí socha místního patrona a dary pro něj. Po svaté mši se už hoduje. Mnozí chodí i v sobotu do kostela a pak připravují nedělní hostinu, obvykle ze skopového nebo jehněčího masa.
Oběd pak má několik chodů. K dalším typickým pokrmům patří preclíky, jejichž zkroucený tvar připomíná ruce spletené při modlitbě. Jako moučník se podává holubice, colomba di pasqua, symbol míru a obdoba českého beránka, jejíž tradiční příprava zabere dva dny. Ale už se často používá i zrychlená verze receptu s kandovaným ovocem nebo čokoládou. Také vajíčka se většinou „používají“ čokoládová, mnohdy s překvapením uvnitř. Pomlázku a koledníky v Itálii neznají. Velikonoční pondělí Pasquetta je státním svátkem a obvykle se vyráží na výlet nebo piknik s přáteli či širokou rodinou.
Kam vyrazit? Falkensteiner Hotel Kronplatz
Jeden z nejnovějších hotelů rodiny Falkensteinerů leží v Jižním Tyrolsku v Reischachu/Riscone přímo pod věhlasným lyžařským solitérem Kronplatzem. Pět hvězd a status „adults only“ z něho činí skutečně vybranou dovolenkovou oázu. K ní přispívá nejen architektura známého designéra Mattea Thuna, unikátní koncept kuchyně 7summit slow food, ale třeba i kvalitní lezecká stěna přímo v hotelu.
Foto: TMR International
Po době karnevalů, které měly vymést poslední zbytky zimy, přichází v Chorvatsku čtyřicet dní před Velikonocemi den Popelnice a po něm čas odříkání Korizma. Půst se v tomto období týká nejen masa, alkoholu, kouření, ale i sledování televize. Každý věřící si vybere jednu věc, bez které se obejde, a tím projeví svoji silnou vůli a pokoru k Bohu. Na Cvjetnicu, Květnou neděli, se v kostele vysvětí a pak odnese domů olivová nebo palmová větvička, symbolizující dlouhověkost. Na Istrii je zvykem jeden stonek i sníst. Dívky se také koupají ve fialkách. Ve vnitrozemí se o Velikonočním pondělí na počet Ježíšova zmrtvýchvstání zapalují vysoké ohně – krijesova.
Barevná vajíčka se nazývají pisanice. Tradičně se barvilo cibulí a červenou řepou nebo kapustou, k čemuž se dnes mnoho lidí zase vrací. Voskem se pak tvoří ozdoby a kresby. Nejhezčí vajíčko se „pro polibek dává.“ Ta méně hezká se použijí do hry tuckanje, kde se ťukají o sebe a vyhrává ten, kdo s ním vydrží nejdéle. Na velikonoční ranní mši do kostela se nosí jídlo. Po svěcení končí půst a může se jíst, mladá čerstvá zelenina, vajíčka, šunka i sladký kulatý chléb pogača (ve vnitrozemí bývá někdy i plněný sýrem) či pinca (na pobřeží).
Kam vyrazit? Falkensteiner Resort Punta Skala
Výjimečný dovolenkový resort na pobřeží Jaderského moře zabírá celý poloostrov Punta Scala nedaleko Zadaru. Hosté mohou volit mezi moderním hotelem & SPA Iadera, rodinným hotelem Diadora nebo prémiovými apartmány Senia. Nadstandardní služby doplňuje lázeňská péče v lázních Acquapura a zdravá, kreativní a lahodná kuchyně. Zdejší dalmatská kuchyně je vybraným alpsko-jadersko-maďarským mixem. A oceníte i nabídku sportovních kapacit. Anebo pobyt na malebných a téměř liduprázdných plážích, kde sluneční paprsky probouzejí novou sezonu.
Foto: TMR International