Úterý 1. června bude patřit všem dětem. První červnový den se totiž v zemích po celém světě každoročně slaví Mezinárodní den dětí. Ať už máte doma batole, školáka nebo puberťáka, nezapomeňte mu popřát a zpříjemnit tento významný den drobnou radostí. Není žádným tajemstvím, že většina (nejen) dětí moc ráda mlsá. Chcete-li jim dopřát nějakou speciální vlastnoručně vyrobenou lahůdku a zároveň myslet na zdraví vašeho potomka i naší planety, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti.
Čokoládová pomazánka z arašídů
Suroviny: 500 g arašídů, 200 g kvalitní hořké čokolády, lžíce řepkového oleje, lžíce kokosového cukru, špetka soli
Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Arašídy vložíme do výkonného mixéru a začneme mixovat, dokud nezískáme krémovou konzistenci arašídového másla. Můžeme si pomoci lžící řepkového oleje. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, špetku soli a dosladíme kokosovým cukrem, dobře promixujeme. Podáváme např. na toastu s banánem nebo přidáme do ovesné kaše apod.
Zdravá banánová zmrzlina nicecream
Suroviny: 4 mražené banány, 100 ml kokosové smetany, 2 lžíce arašídového másla, trocha vanilkové pasty
Postup: Všechny suroviny rozmixujeme ve výkonném mixéru. Okamžitě podáváme.
Kynuté skořicové rolky
Suroviny
Těsto: 400 g hladké mouky (část můžeme nahradit celozrnnou či špaldovou), 250 ml rostlinného mléka, 45 g rostlinného másla, ½ kostky droždí , 2 lžíce cukru, špetka soli
Náplň: 50 g rostlinného másla, 100 g cukru, 40 g nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce skořice
Postup: Nejdříve si v misce rozdrobíme droždí, přidáme přibližně 100 ml vlažného rostlinného mléka, lžíci cukru a promícháme. Posypeme lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěné rostlinné máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně jednu hodinu. Z rozpuštěného rostlinného másla, cukru, ořechů a skořice připravíme náplň. Na pomoučené pracovní desce vyválíme z vykynutého těsta obdélník, který rovnoměrně potřeme náplní. Těsto zatočíme a nakrájíme na 10 až 12 šneků, které dáme do formy vystlané pečícím papírem. Necháme ještě 15 minut kynout pod utěrkou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C. Před pečením můžeme rolky potřít rozpuštěným rostlinným margarínem. Pečeme asi 25 minut, až rolky zezlátnou. Vystydlé rolky můžeme polít polevou z moučkového cukru a rostlinného mléka.
Ovesné sušenky s čokoládou
Suroviny: 2 a ½ hrnku ovesných vloček, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky, ⅓ hrnku rostlinného mléka, 1 hrnek čokoládových pecek, 1 lžíce mletého lněného semínka smíchaná ve 3 lžících vody, ¾ hrnku rostlinného másla, ¾ hrnku cukru, 1 lžička skořice, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli
Postup: V míse vyšleháme cukr s rostlinným máslem a vmícháme mléko a směs lněného semínka s vodou. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, z kterého vyskládáme sušenky na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme přibližně 12 minut na 180 °C.
Palačinkový dort s jahodami a kešu krémem
Palačinky: 600 ml rostlinného mléka (např. sójové nebo ovesné), 250 g hladké pšeničné mouky (část můžeme nahradit špaldovou), 1 lžíce vanilkového cukru, špetka soli, olej na smažení
Náplň: 200 g kešu ořechů namočených přes noc, 500 g sójového jogurtu (můžete použít natural nebo vanilkový), 130 g moučkového cukru, 90 g kokosového oleje, šťáva z jednoho citronu, oblíbená marmeláda, čerstvé jahody
Postup: Rostlinné mléko vyšleháme s moukou, cukrem a špetkou soli a na rozpálené pánvi potřené olejem smažíme tenké palačinky. Pro přípravu krému přecedíme kešu ořechy a rozmixujeme je s jogurtem, cukrem, kokosovým olejem a citronovou šťávou na hladký krém. V případě potřeby ochutíme citronovou šťávou či cukrem. Krém necháme 2–3 hodiny odpočinout v lednici. Na hotové palačinky dáváme jemnou vrstvou marmelády, krém a nakrájené jahody a vyskládáme dort. Ozdobíme čerstvým ovocem či šlehačkou z kokosového mléka.
Tortillové šneky
Suroviny: 6 tortill, 1 hrnek vařené cizrny, 1⁄2 hrnku rostlinné majonézy, 1 jarní nadrobno nakrájená cibulka, 1 lžička černé vulkanické soli, 2 lžíce lahůdkové droždí, 1 mrkev, 1 okurka nakrájená na plátky, oblíbená listová zelenina, 100 g uzeného tempehu nakrájeného na tenké plátky
Postup: Nejdříve si připravíme pomazánku. Cizrnu rozmačkáme vidličkou a smícháme s cibulkou, majonézou, hořčicí, lahůdkovým droždím a černou solí. Dochutíme solí a pepřem. Plátky uzeného tempehu si opečeme na pánvi s trochou oleje. Na tortilly namažeme pomazánku, položíme nakrájenou okurku, mrkev, listovou zeleninu a uzený tempeh. Tortily pevně srolujeme a nakrájíme na šneky.
foto: Česká veganská společnost