Nevíte, kde strávit zimní dovolenou? Zkuste zajet do Jižního Tyrolska! Co tento italský region nabízí?
Alta Badia
Alta Badia je jedním ze třiceti lyžařských resortů Jižního Tyrolska, patřících do Dolomiti Superski area. Skládá se z 1200 kilometrů sjezdovek všech úrovní včetně zvučného okruhu Sella Ronda. Kromě strmé pisty Gran Risa, patřící mezi klasiky Světového poháru, zde najdete převážně široké, ale hlavně různorodé tratě pro celou rodinu – zajede si tu rychlík-šampion, opatrná maminka i rozpustilé dětičky. A okolní servis občerstvoven je zkrátka dokonalý. Kafe se podává zaručeně italské. Zdejším specifikem je Lyžařská ochutnávka Taste for skiing, pouť se zastávkami ve stopách odtud pocházejících kuchařů s michelinskými hvězdami. Po lyžovačce pak můžete poznat také tajemství unikátní ladínské kultury.
Noční závod v Seiser Almu
Moonlight Classic na náhorní planině Saiser Alm/Alpe di Suisi patří k vyhlášeným zážitkovým závodům v běhu na lyžích. Vybrat si můžete buď 15 nebo 30kilometrovou trať osvětlenou uhrančivým měsíčním světlem anebo loučemi zapíchanými podél stopy. Ano, jak už název napovídá, jede se klasicky až po setmění. Pravidelně se tu objevuje (a vyhrává!) i český fenomén dálkového lyžování Stanislav Řezáč. Letos se jede 7. února a nejlepší borci se mohou těšit na prémie v celkové výši 13 600 eur!
Biatlonový svět míří do Anterselvy
Biatlonová sezona letos vyvrcholí v Jižním Tyrolsku, mistrovství světa hostí od 12. do 23. února Anterselva/Antholz v Pusterském údolí v nadmořské výšce okolo 1600 metrů. „Mám to tam moc ráda, většinou tam bývá hezky a to se hned líp závodí,“ říká česká jednička Markéta Davidová. Zdejší moderní Südtirol Arena, kde se závodí již od sedmdesátých let minulého století, bude taktéž dějištěm olympijských závodů v roce 2026.
Quiche se špekem a cibulkou. Mňam!
Pochutnejte si na jihotyrolské specialitce. Zvládne ji připravit každý, pořídit suroviny není náročné a vlastní kuchtění vám zabere jen čtyřicet minut. Nejprve se osmahne cibulka na pánvi s máslem, pak se přidá špek a těsto z vajec, mléka a smetany. Peče se v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi dvacet minut. Před podáváním nechte quiche na talíří chvíli odpočinout, mezitím můžete vybrat víno. Znalci doporučují St. Magdalener. A pak už jen: Dobrou chuť!
Lumen. Fotogalerie v oblacích
Na vrcholu Kronplatzu/Plan de Corones, pro Čechy nejpopulárnější lyžařské destinace Jižního Tyrolska, najdete i Lumen, muzeum horské fotografie. Zde si můžete rozšířit perspektivu z fascinace (nejen) zdejšími panoramaty, ale také nahlédnout do historie, a to vše ve výšce 2275 metrů ve staré horní stanici lanovky na ploše 1800 čtverečních metrů. Aktuálně zde „visí“ vítězné snímky Red Bull Photo Contestu a expozice z hor Afriky a Asie od Jaroslava Poncara, fotografa českého původu povětšinou ve službách německé agentury DPA, z hor Afriky a Asie.