Hmyz jako jídlo budoucnosti se stává realitou běžného života. Společnost WormUP uvádí na trh hmyzí specialitu – křupavé červíky, což jsou ochucené sušené larvy potemníka moučného. Zájemci si je můžou koupit domů a křupat místo chipsů u televize, k vínu, či pivu nebo jako výživnou svačinu plnou proteinů. V Praze je bude možné ochutnat 12. září na premiéře zážitkového filmu #PREZILYJSME nebo o víkendu 14. září na Prosecco & Food Festivalu ve Žlutých lázních.
Jako smažená cibulka
Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími pěti druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Evropská unie tak reaguje na očekávanou potravinovou krizi, kdy z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit neustále rostoucí poptávku po mase.
Křupaví červíci WormUp mají vysoký podíl bílkovin (až 50%) a nenasycených mastných kyselin (30%) a naopak žádný cukr. Ti, kteří se už odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, připodobňují její chuť ke smažené cibulce nebo popcornu.
Lahůdka
Rodinná firma WormUP je splněným snem jejího zakladatele Libora Sloupenského. Už jako malý si rád hrál s hmyzem a zkoumal jeho život. Nyní se mu podařilo vytvořit produkt, který víří vody a boří předsudky.
„Hmyzu je na Zemi mnohem víc než všech ostatních živočichů. Přesto je běžně považován za něco nechutného, čeho je potřeba se zbavit. O to víc mě pak těší překvapený výraz každého, kdo naše červíky ochutná a zjistí, jaká to je lahůdka“, říká Libor.
„Ze začátku jsem vůči červíkům měla dost rezervovaný přístup. Musela jsem na sobě zapracovat a změnit svůj postoj. Pak mi zapojení do firmy začalo dávat absolutní smysl,“ doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka WormUP s.r.o.