Chcete poznat Japonsko? A víte, jak se vám to podaří co nejlépe? No přece přes jeho kuchyni. A aby si mohli turisté i místní užít lahodné pokrmy co nejvíce, přichází teď japonské restaurace s novým konceptem. Nově si totiž můžete sami připravit parádní hostinu přímo v restauraci. Stačí si jen vybrat, jaký typ jídla si budete chtít připravit, a pak se můžete vydat vybírat potřebné suroviny do speciálních regálů. Jak to v praxi vypadá?
Nové recepty i přátelství
Tento koncept vznikl hlavně za účelem zpřístupnit kuchyni všem. Ne všechny ženy si v japonských domácnostech mohou dovolit doma vařit, protože pro to nemají potřebné vybavení a taková zařízení jim to snadno umožní.
Hosté těchto speciálních restaurací si navíc mezi sebou rádi vyměňují své recepty, a tak se stávají tato místa také způsobem, jak se seznámit, navázat nové kontakty nebo si jen popovídat. K dispozici jsou speciální hrnce jak pro jednu, tak i více osob, a tak se nemusíte bát, že byste si toho připravili moc.
Co všechno si můžete připravit?
Všechny potřebné suroviny jsou umístěny ve speciálních regálech, odkud si je můžete vzít a donést si je na speciálně upravený stůl. Pak už se můžete pustit do vaření. K dostání je široká škála čerstvé zeleniny, masa, šunek, hub, luštěnin, nejrůznějších příloh a koření. A co je na tom to nejlepší? Ve srovnání s návštěvou běžné restaurace vás to vyjde na zlomek ceny.
Pro představu, jídlo v samoobslužné restauraci vyjde zhruba na 1 500 jenů a velmi podobné jídlo v typické japonské restauraci stojí až 8 tisíc jenů. Pokud si navíc budete chtít dopřát i nějaký ten alkohol, cena se může vyšplhat na více než 10 tisíc jenů. V nových speciálních restauracích vám ale stačí pouhých 500 jenů a můžete pít vše, co vás napadne.
Najdete je zatím pouze v Tokiu
Času na vaření je dost. Jakmile si vyberete všechny potřebné suroviny, máte dvě hodiny na to, abyste si jídlo připravili a zkonzumovali ho. Dorazit můžete jak sami, tak s početnou partou přátel či s rodinou. Za 1 500 jenů si můžete připravit vepřové nebo kuřecí maso a kdyby vám to bylo málo, za dalších 300 jenů si pak lze dopřát i jehněčí nebo hovězí.
Restaurace tohoto typu ještě nejsou příliš rozšířené. Najdete je zatím pouze v hlavním místě Tokiu, ale nebude trvat dlouho a koncept se jistě rozšíří i do dalších měst. Během pouhých několika měsíců, co takové restaurace fungují, se staly opravdu velmi oblíbené. Vůbec první takovou restaurací je Ryoichi Rokusai Ikebukuro, kterou najdete na adrese 2-41-2, Ikebukuro, Toshima-ku, Tokio.
Ostatní vám pomůžou
Tyto typy restaurací jsou hojně navštěvované ve kteroukoli denní dobu. Japonci jedí moc rádi, a tak je můžete vidět konzumovat jídla, která bychom si u nás dali spíše k obědu, hned k snídani. Nezapomeňte, že je potřeba si udělat předchozí rezervaci.
Pokud si nejste jistí, jaké ingredience si vybrat a jak si z nich pak pokrmy připravit, můžete se zeptat ostatních hostů, kteří vám rádi ochotně poradí. Otázkou už pak je, jestli se s nimi domluvíte. Tak hodně zdaru! A dejte nám pak vědět, jestli jste to jeli vyzkoušet!