I v restauraci Bruxx mají potetované kuchaře. Představujeme vám dvaatřicetiletého Jirku Švába, který s tetováním začal teprve nedávno a už má rovnou dvě.
Jak ses dostal k dráze kuchaře? Byl to plán, nebo náhoda?
Určitě to byl plán, odmalička jsem chtěl být kuchař, o ničem jiném jsem nepřemýšlel.
Vyvíjí se ti kariéra podle představ?
Ano, jsem spokojený, takže jo.
Posloucháš při vaření hudbu? Jakou?
Ano, poslouchám, máme v kuchyni puštěné rádio. Jinak doma si rád pustím český hip hop.
Podle čeho sestavuješ menu pro přátele, když vaříš doma? Pokud teda doma vaříš?
Většinou ho sestavuju podle toho, co mají rádi, ale úplně nejčastěji grilujeme.
Musí umět vařit tvoje partnerka?
Nemusí umět vařit. Momentálně žádnou partnerku nemám a není to kritérium při hledání, ale na druhou stranu je to plus, když to holka umí.
Kdy sis nechal udělat první kérku a proč?
První jsem si nechal udělat teprve před čtyřmi měsíci, dostal jsem to jako dárek k narozeninám. Chtěl jsem tetování už dlouho, nechat si vytetovat nějaké motto do života, a tak jsem to s dárkem spojil. No a druhé tetování jsem si nechal udělat hned měsíc potom, protože se mi to samozřejmě zalíbilo. Jak se říká, když začnete s tetováním, jedno nikdy nestačí, takže už mám i druhé.
Plánuješ do budoucna další kérky?
Určitě plánuju, ale ne hned. A nemám ambice být celý potetovaný.
Nedívají se zaměstnavatelé na potetované kuchaře tak trochu mezi prsty?
Ne, myslím si, že určitě ne, že to nikdo neřeší.
Je pravda, že v některých zemích existují kuchyně, kam potetovaný kuchař nesmí?
Ty bláho, to nevím, myslím si, že ne. Možná by to mohlo vadit v nóbl restauraci během vaření před lidma, ale myslím si, že momentálně to už ani tam nevadí.
Jsou tvé kérky nějak spojené s tvojí prací?
Nejsou, mám vytetované motto.
Je nějaká věc, kterou si s sebou vozíš, když jedeš na stáž?
Nože a další kuchařské věci. Talisman žádný nemám.
Jaké je nejoblíbenější jídlo, které rád vaříš a jíš? A prozradíš nám ještě nějaký fígl?
Nejraději jím lehké věci, pastu, saláty, čerstvá jídla, ryby a rád vařím středomořskou kuchyni. A fígl? No, že s úsměvem jde všechno líp.