V Battleborn musíte zachránit poslední hvězdu ve vesmíru. Větší zábavou je ale multiplayer


Po otevřené betě této netradiční střílečky jsme byli opravdu zvědaí, co nám v ostré verzi páni z Gearbox Software, také autoři nechvalně známých Borderlands, nabídnou. Dostáváme se do světa, kde byl takzvaný “konec” lidstva vytesán do kamene, kdy se vesmír v temnotu obrátil a pouze jediná hvězda bude osvětlovat to nekonečné zahalení tmy. A právě o ní se bude vést nekonečná válka… tedy samozřejmě pokud věříte kamenům, že. Nemohu si pomoct, ale už v hlavním menu na mě dýchla atmosféra z Borderlands. Jezdící robůtci v pozadí mi blízce připomínaly známého robožvanila Claptrapa, v grafice se podobnost také nezapře a o dialozích a způsobu vyjadřování ani nemluvě.

Na první pohled se může zdát, že jde o klasickou online střílečku, ale není tomu tak. Battleborn je kombinací střílečky a MOBA hry s jemnými prvky tower defense. Na výběr máte ze dvou základních módů, a to Story Mode nebo Versus Mode, ve kterých si můžete zvolit, zda chcete hrát soukromě sám, s kamarády nebo online s jinými hráči. Story Mode se skládá z 9 kapitol, které postupně plníte, ale v podstatě na sebe nijak nenavazují, takže příběh ztrácí na konzistenci.

Máte k dispozici celkem 25 charakterů, které si postupně, jak plníte mise a zvyšujete svoji úroveň, odemykáte. Důležitou součástí jak už Story nebo Versus misí je, že máte možnost stavět či vylepšovat různá zařízení, která bohužel mají už určené své místo, takže si akorát vyberete většinou ze tří variant a tu postavíte a samozřejmě ne zadarmo. Na mapách máte možnost sbírat krystaly, které ve hře fungují jako platidlo právě na zmíněné vymoženosti.

Ve Story Mode misích se vývojáři snaží vyplnit hluchá místa hláškami a vtipem, bohužel ne vždy to působí tak, jak zamýšleli. Mise postupně začínají být stejnorodé a zbytečně dlouhé, mnohdy i frustrující což pocítíte hlavně když po 45 minutách ustavičného střílení nepřátelských příšer, které chodí odevšad, zjistíte, že objekt, který máte bránit, byl zničen a vy můžete vesele začít znova od začátku. Ovšem nelze opomenout fakt, že bitvy s bossy stojí za to. Pokud však seženete partu kamarádů, stává se Story mód o něco zábavnějším a může zabavit na několik hodin.

Více zajímavý je pak Versus Mode, kde máte navíc možnost výběru ze tří různých variací. První je Capture. Tato varianta je většině hráčům velmi známá. Na mapě jsou tři místa, která musíte zabrat pro svůj tým a držet je co nejdéle, aby se vám načítaly body. Samozřejmě čím víc míst držíte, tím víc vám jde bodů. První tým, který dosáhne 1000 bodů, vítězí.

Druhou variantou je už ne tolik známá Incursion. Každý tým má dva roboty, kteří se dokážou sami bránit. Vaším úkolem je tyto roboty postupně zničit a porazit tak nepřítele. Třetí a poslední mód zde máme Meltdown. Každý tým má jádro, které musí bránit před nepřátelskými příšerami. Máte 30 minut na to, abyste pomohli a podpořili své příšery natolik, aby nepřátelské Jádro zničily.

Módů není mnoho a lepší to není ani u map. Každý z nich má k dispozici pouze dvě mapy, takže po čase omrzí, a to je u takové hry nemilé. Multiplayer nabízí sofistikovanější hru než singleplayer a musíte si dávat větší pozor kam šlapete, protože vás každá chyba může stát život. Průběžné levlení postav je pestré a přizpůsobuje se vašemu hernímu stylu, avšak markantní změny ve skillech nečekejte. V průběhu hraní zjistíte, že vám překáží nejen okolí a občas se zadrhnete, ani nevíte o co, ale také vaši spoluhráči, kteří vám stále lezou do cesty, když zrovna máte zamířeno.

Battleborn_20160504125358

Velikost některých postav tomu také moc nepomáhá. Ve většině situacích jsem si připadal jak na kolotoči. Celkový chaos vytvořený všemi možnými prvky naopak ruší, než aby byl k užitku a člověk je ve výsledku rád, že aspoň něco trefuje, i když to zrovna není nepřátelský charakter. Celkovému dojmu ze hry také rozhodně nepřidává zdlouhavý a chybový Matchmaking. Než najdete hráče, se kterými chcete hrát, než vyberete mapu, než vyberete charakter, než se vám představí všichni hrdinové a než vůbec hra začne, uběhne doba, za kterou byste stihli shlédnout nejednu sérii vašeho oblíbeného seriálu.

Pozitivem je, že každá z postav je jedinečná svojí kategorií do které spadá, frakcí, designem, schopnostmi, životy i zbraní. Postavy jsou pěkně udělané a autoři se snažili, aby každá měla svoji osobnost a důvtip, což se jim zdařilo. Všechny postavy jsou vcelku vyvážené a nezdá se, že by některá měla výrazně navrch nad ostatními. Zklamáním však je, že než odemknete všechny postavy, strávíte u hry spoustu času. Nezbude vám tak nic jiného, než hrát ty samé hrdiny stále dokola, jen abyste si časem odemkli další z nich. Jak už bývá zvykem jsou zde i kosmetické úpravy postav, jako úprava skinů nebo posmívajících se póz. Bohužel i zde ta rozmanitost není příliš veliká, a tak nečekejte markantní změny. Skiny jsou odlišné jen barvami a pózy jsou na výběr pouze tři.

Mimo kosmetických úprav zde najdeme i takzvané loadouty, do kterých se dají napasovat až tři věci, které mají různé speciální vlastnosti. Tyto věci můžete získat plněním misí, zvyšováním ranků nebo si koupit náhodný balíček těchto věcí. Věci, které si do loadoutu naházíte, potom můžete využít jak už v Multiplayeru tak i v Singleplayeru. K aktivaci svých věcí v loadoutu bude zapotřebí i nějaký ten již zmiňovaný krystal, protože dnes není nic zadarmo, takže pokud dosáhnete požadovaného počtu krystalu, hra vám automaticky nabídne zda-li chcete danou věc využít a za kolik.

Co se týče kreslené grafiky, nedá se říct, že by byla špatná, spíše je dost specifická, a tak se dosti lidem může zdát dětská nebo nudná, ovšem má určité kouzlo a své příznivce si určitě najde. Některá místa, zvláště v Singleplayeru, vypadají kouzelně a nejeden hráč se na chvíli zastaví, aby si detailně prohlédl danou scenérii a pokochal se.

Celkový dojem je tak na pomezí. Battleborn rozhodně není titul k zahození, ovšem má ještě hodně co dohánět. Kvalita zpracovaných postav bohužel nevyváží málo obsahu, zdlouhavé mise, repetitivní mapy a šílený matchmaking. Tohle vše ubírá hře na kvalitě a požitku z hraní. Můžeme jen doufat, že autoři nenechají hru u ledu a budou dále přidávat nový obsah, protože za cenu 1799,- Kč verze pro Playstation 4, jsem si představoval něco víc. Za poskytnutí hry pro recenzi děkujeme společnosti Cenega.cz.

battleborn_recenze






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli